Tanösvények
Tanösvények

A fenti térképen jelzett tanösvények leírásainak megtekintéséhez kattintson IDE!


Az Őrségi Nemzeti Park területén lévő tanösvények


Hársas-tó tanösvény
A tanösvény a Hársas-tónál nyolc bemutatóhelyen az Őrség és a Vendvidék természeti és építészeti értékeit, örökségét ismerteti.


Rezgőnyár tanösvény
A tanösvény Őriszentpéteren, a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont épülete melletti erdősávban létesült. Bemutatja az erdei szukcessziót, az Őrségi Nemzeti Parkra jellemző cserje-és fafajokat, valamint a tókák élővilágát. Őriszentpéter központja, valamint Szalafő és Kondorfa felől egyaránt megközelíthető, parkolási lehetőség biztosított.
A tanösvény hossza: 300 m.


Sárgaliliom tanösvény
A tanösvény Velemérről Magyarszombatfára vezeti át az érdeklődőket, bemutatva a kevésbé ismert és látogatott Belső-Őrség természeti és kulturális értékeit. A tanösvény a veleméri buszfordulótól indul, így könnyen megközelíthető a busszal és a személygépkocsival érkezők számára egyaránt. A könnyebb tájékozódást sárgaliliomot ábrázoló nyilak jelzik. Az útvonal első hat állomása Velemér községen keresztül halad, különösebb túrafelszerelést nem igényel, a Velemér és Gödörháza közötti - a kék túrát követő - földút azonban már terepre alkalmas lábbelit kíván. Gödörházától ismét aszfaltos úton haladhatunk tovább.
A tanösvény hossza: 6,2 km.


Szala menti tanösvény
A látogatók igazi terepi program keretében a Szala mente élővilágát ismerhetik meg. A tanösvény Szalafő központjából indul és Őriszentpéteren, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Keserűszeri Vendégházánál végződik. Csak gyalogosan járható be.
A tanösvény hossza: 3,8 km.


Töllös tanösvény
A tanösvény a szent györgyvölgyi erdő természeti értékei mellett a régi kisparaszti szálaló és a modern Pro-Silva erdőgazdálkodást mutatja be. Megközelíthető Magyarföld és Szentgyörgy-völgy felől, csak gyalogosan látogatható.
A tanösvény hossza: 3 km.


Réti orchideák tanösvény
A tanösvény Kétvölgy település népi építészeti emlékeit, turisztikai és természeti értékeit mutatja be. A tanösvény hurok alakú, a Kétvölgy Permise településrészén lévő tűzoltószertár épülete mellett megépített pihenőhelytől indul és Ritkaháza településrészen keresztül haladva itt is ér véget. A tanösvény útvonala nagyrészt meglévő, kiépített szilárd burkolatú úton halad.
A tanösvény hossza: 6 km.


Égig érő tanterem tanösvény
A tanösvény Apátistvánfalván a templomtól indulva a település természeti és kulturális értékeit mutatja be.
A tanösvény hossza: 5 km.

© 2010. Minden jog fenntartva
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox